Parę przepisów zanim zapomnę - wszystkie udane. Może się komuś przydadzą.
- 1 jajko
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 200 r mąki pszennej
Przesiewamy mąkę oraz cukier puder - można dodać cukier wanilinowy.
Dodajemy miękkie masło oraz jajko i mieszamy. Ciasto będzie lepkie i niezwykle żółte.
Po wyrobieniu zawijamy w folę i pozostawiamy w lodówce min. 30 min.( najlepiej na godzinę) - po co? Ciasto maślane jest bardzo miękkie - wyjęte zimne z lodówki łatwiej się układa.
Po min 30 min wałkujemy na wybrany kształt. Grubość - hmm - im cieńsze tym bardziej kruche!
Układam w formie obłożonej papierem do pieczenia.
Mazurka przebijamy widelcem, aby ciasto nie urosło - wstawiamy do piekarnika na ok. 180 stopni - na 15 min do zrumienienia.
Po wyjęciu i ostygnięciu ciasta smarujemy marmoladą - dżemem.
Dodatki:
dla leniwych rozpuszczamy kajmak
( dla wytrwałych rozpuszczamy margarynę wraz z krówkami i odrobiną mleka w garnku) i tak gorący polewamy na mazurka, a później sypiemy migdałami, kandyzowanymi owocami, orzechami itd.
Na koniec rozpuszczona gorzka czekolada i gotowe .
Smacznego :D
Mazurek
Przepis na małą formę:- 1 jajko
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 200 r mąki pszennej
Przesiewamy mąkę oraz cukier puder - można dodać cukier wanilinowy.
Dodajemy miękkie masło oraz jajko i mieszamy. Ciasto będzie lepkie i niezwykle żółte.
Po wyrobieniu zawijamy w folę i pozostawiamy w lodówce min. 30 min.( najlepiej na godzinę) - po co? Ciasto maślane jest bardzo miękkie - wyjęte zimne z lodówki łatwiej się układa.
Po min 30 min wałkujemy na wybrany kształt. Grubość - hmm - im cieńsze tym bardziej kruche!
Układam w formie obłożonej papierem do pieczenia.
Mazurka przebijamy widelcem, aby ciasto nie urosło - wstawiamy do piekarnika na ok. 180 stopni - na 15 min do zrumienienia.
Po wyjęciu i ostygnięciu ciasta smarujemy marmoladą - dżemem.
Dodatki:
dla leniwych rozpuszczamy kajmak
( dla wytrwałych rozpuszczamy margarynę wraz z krówkami i odrobiną mleka w garnku) i tak gorący polewamy na mazurka, a później sypiemy migdałami, kandyzowanymi owocami, orzechami itd.
Na koniec rozpuszczona gorzka czekolada i gotowe .
Smacznego :D
Komentarze
Prześlij komentarz