Dziś przepis na blok czekoladowy
Oczywiście w ramach decoupage musiałam go przyozdobić owsem:D
- szklanka cukru ( może być mniej)
- kakao ( im więcej tym lepiej )
- pół szklanki mleka i pół szklanki wody
- kostka masła (ok. 200 g)
- bakalie ( orzechy, rodzynki )
- płatki owsiane
- mleko w proszku ( ok. 400 g)
- herbatniki ( różne przepisy rożna ilość - ok. 300 g)
- folia spożywcza
Rozpuszczamy masło ( mały ogień nie może wrzeć!) z wodą, mlekiem i cukrem. Mieszamy ( wszystko musi się dobrze rozpuścić!) dodajemy kakao. Masę wlałam do dużej miski i dałam jej trochę wystygnąć. Dodałam bakalie, płatki owsiane, mleko w proszku i herbatniki. Ważne, by herbatniki wpierw pokruszyć. Najłatwiej włożyć całe do foliowego worka i zbić wałkiem do ciasta. Mieszamy. Masa będzie twardawa, ciężka. Przekładamy do owiniętej folią spożywczą brytfanki ( keksówka, małe foremki itd). Wciskamy ciasto do formy - jeśli lepi się do rąk moczymy je trochę w wodzie - będzie o wiele łatwiej. Na wierzch rozsypałam płatki owsiane ( przycisnęłam dłonią) i gdzieniegdzie na ukos dodałam całe herbatniki, a potem do lodówki - najlepiej całą noc. Pycha!!!!!!!!!!!
a tak z innej beczki..............
Przyszła paczka! Pierwsza z drewnem!
Piękne? Oczywiście, że tak. Niestety czekam na papier oraz serwetki. Dużo pracy :D
Oczywiście w ramach decoupage musiałam go przyozdobić owsem:D
Blok czekoladowy
- szklanka cukru ( może być mniej)
- kakao ( im więcej tym lepiej )
- pół szklanki mleka i pół szklanki wody
- kostka masła (ok. 200 g)
- bakalie ( orzechy, rodzynki )
- płatki owsiane
- mleko w proszku ( ok. 400 g)
- herbatniki ( różne przepisy rożna ilość - ok. 300 g)
- folia spożywcza
Rozpuszczamy masło ( mały ogień nie może wrzeć!) z wodą, mlekiem i cukrem. Mieszamy ( wszystko musi się dobrze rozpuścić!) dodajemy kakao. Masę wlałam do dużej miski i dałam jej trochę wystygnąć. Dodałam bakalie, płatki owsiane, mleko w proszku i herbatniki. Ważne, by herbatniki wpierw pokruszyć. Najłatwiej włożyć całe do foliowego worka i zbić wałkiem do ciasta. Mieszamy. Masa będzie twardawa, ciężka. Przekładamy do owiniętej folią spożywczą brytfanki ( keksówka, małe foremki itd). Wciskamy ciasto do formy - jeśli lepi się do rąk moczymy je trochę w wodzie - będzie o wiele łatwiej. Na wierzch rozsypałam płatki owsiane ( przycisnęłam dłonią) i gdzieniegdzie na ukos dodałam całe herbatniki, a potem do lodówki - najlepiej całą noc. Pycha!!!!!!!!!!!
a tak z innej beczki..............
Przyszła paczka! Pierwsza z drewnem!
Piękne? Oczywiście, że tak. Niestety czekam na papier oraz serwetki. Dużo pracy :D
Komentarze
Prześlij komentarz